Rozmanité týmy jsou pro nás přirozeností

SAP je velké hřiště, kde každý, kdo hledá, časem najde vysněnou příležitost, prozrazuje v rozhovoru Iveta Chválová, ředitelka SAP Services, které je jedním z největších center podnikových a inovačních služeb v ČR.

V oboru podnikových služeb pracuje poměrně hodně žen. Jaká s tím souvisejí specifika, výzvy a příležitosti? Co je vlastně důvodem, že tento segment přilákal tolik žen?

U nás v SAP Services skutečně pracuje až 69 % žen. Myslím, že jsme pro ně atraktivní mimo jiné díky nabídce zkrácených úvazků a možnosti flexibilní pracovní doby a práce z domova, a to i z toho důvodu, že ženy v Česku jsou pořád vnímány jako primární pečovatelky o rodinu. Podle Eurostatu využívají ženy částečné úvazky čtyřikrát častěji než muži, v SAP Services pak ženy tvoří dokonce 94 % zaměstnanců se zkráceným úvazkem. V České republice ještě pořád nejsou částečné úvazky standardem a využívá je jen necelých 5 % zaměstnanců, což vnímám jako promarněnou příležitost pro obě strany.

Považujete podnikové služby z pohledu zaměstnance za dlouhodobou pracovní příležitost, nebo spíš jen krátkodobou, například po škole, po mateřské a podobně?

Já osobně jsem v oboru 16 let, takže jsem živým příkladem, jak se dá v podnikových službách vypracovat a kariérně růst. A nutno dodat, že mě to pořád baví. Konkrétně SAP má navíc obrovskou výhodu v širokém záběru pozic, který se rok od roku dál rozšiřuje. V SAP Services poskytujeme služby zákazníkům v mnoha oblastech, od HR, přes finance až po právní služby, máme ale i obchodníky, konzultanty, developery a mnoho jiných příležitostí nabízíme i v ostatních pobočkách SAPu, a to jak v Praze, tak i v Brně. SAP je velké hřiště, kde každý, kdo hledá, časem najde vysněnou příležitost.

Jak vypadá situace v SAP Services? Jak ženám vycházíte vstříc, máte pro ně nějaké zajímavé benefity? Jak je motivujete, aby na sobě pracovaly?

Snažíme se vyjít vstříc všem, necílíme jenom na ženy a nemáme takto binární pohled na naše zaměstnance. Pohlaví by mělo být v pracovním prostředí irelevantní, a tak jsme například zavedli benefit, kdy registrovaní partneři mají nárok na dodatečné volno v situacích, kdy ho doteď měli jen sezdané páry. Také podporujeme novopečené táty v péči o rodinu, mají u nás plně proplacenou 14denní otcovskou dovolenou.

Celý rozhovor, ve kterém Iveta Chválová prozrazuje mimo jiné, jakým způsobem řeší v SAP Services oblast diverzity, co vnímá jako klíčové pro to, aby se ženy mohly více prosadit ve vedení firem nebo jak se podle ní liší styl leadershipu mužů a žen, prozrazuje v aktuálním čísle časopisu ProfiHR.