Background check: Aby vás neprověření uchazeči nepřišli draho

Tým dobrých zaměstnanců je základ každé úspěšné firmy. Není ale jednoduché jej sestavit jen ze samých čestných, loajálních, a ještě k tomu kompetentních profesionálů. Lidé nejsou, stýskají si na HR odděleních. To ale neznamená, že je třeba brát každého, kdo zvládl sepsat pěkný životopis. Lidé jsou, a ještě si z nich můžete vybrat ty opravdu kvalitní. Profesně i lidsky. Firmy využívající background check totiž velmi snadno odhalí možné nesrovnalosti v životopisech a eliminují rizika, že se z nových kolegů vyklubou potenciální škůdci.

Přece si věříme, ne?

Přestože například v USA či Velké Británii prochází takzvaným pre-employment screeningem téměř každý zaměstnanec, v českém prostředí rozhodně nejde o standard. Mnoha personalistům připadá zbytečný, drahý či časově a administrativně náročný. Přece nebudeme donášet, to už tu bylo, že?

Využití služby background check se přitom doporučuje zejména u osob pracujících na pozicích citlivých na bezpečnost nebo vyžadujících vysokou kvalifikaci či zkušenosti

Případné ztráty dat, know-how, prostředků či nekompetentní rozhodnutí firmy přijdou velmi draho. Background check tomu předchází. Ověří pravdivost všech údajů i minulost uchazeče. A ta může být někdy pořádně k zamyšlení, zda bude dosazen na důležitou pozici.

Statistika není nuda, ale pořádný strašák

Inzeráty, telefonáty, pohovory, onboarding, zaučení… Ale pořád nemá chudák personalista klid a v případě přijetí nevhodného člověka bude celé kolečko absolvovat znovu. Podle průzkumu poradenské společnosti The Risk Advisory Group na vzorku 5 000 životopisů se ukázalo, že:

  • 80 % životopisů obsahovalo nesrovnalosti
  • 21 % uchazečů zveličilo své předchozí zkušenosti
  • 12 % uchazečů lhalo o svém vzdělání

Když vybíráte do svého týmu zaměstnance, chcete mít jistotu, že je to ten pravý. Nepoctiví zaměstnanci nezpůsobí zaměstnavateli jen finanční ztráty, ale mohou výrazně poškodit i jeho celkovou reputaci. Přesto nám průzkum v České republice ukázal, že:

  • 90 % zaměstnavatelů neověřuje bezdlužnost uchazečů o zaměstnání
  • 55 % zaměstnavatelů spoléhá při náboru na pravdivost předložených dokumentů
  • 32 % zaměstnavatelů přitom ví o nedostatečnosti svých kontrolních mechanismů

Sečteno, podtrženo, personalisté si profesionálně provedeným screeningem velmi snadno ušetří spoustu času, peněz a bezesných nocí.

Co prověří background check?

Pracovníci HR oddělení často nevědí, jak by měl background check vypadat a jaké informace mohou ověřit a jak. Jen samotná informace, že uchazeč projde screeningem přitom může posloužit k selekci nepoctivých, kteří výběrové řízení předem vzdají. Kdo nic neskrývá, nemá se čeho bát. Background check, který řeší automatizovaně platforma SCAUT se zaměřuje především na tyto oblasti:

  • Identitu a doklady uchazeče. Je uchazeč tím, kým se prezentuje? Má platné doklady, pracovní vízum či povolení k pobytu? Pod svícnem je často největší tma a zdánlivé samozřejmosti umí někdy nepříjemně překvapit.
  • Vzdělání či certifikace. Asi každý slyšel o padělání vysokoškolských diplomů, certifikátů či odborných zkoušek… Internet jich je plný, stačí si vybrat.
  • Profesní reference. Na papíře vypadají hezky, ale opravdu jste v kontaktu s tak kvalitním pracovníkem? Background check odhalí případné zveličení, nebo naopak úmyslné zamlčení neúspěšných angažmá.
  • Živnost a podnikání. Může být podnikání uchazeče rizikem pro zaměstnavatele? Dobré vědět, než jej pustíte ke svému know-how. Případně ověřte, zda kandidát má potřebné licence a živnosti pro výkon své činnosti a vy neporušíte zákon jeho angažováním.
  • Sankce a watchlisty. Rejstřík trestů, databáze hledaných osob, nebo třeba stav bodového systému na řidičském kontě jsou pro zaměstnavatele zásadními faktory – často i zákonem vyžadovanými.
  • Kredibilitu a bezdlužnost. Nezapomínejte, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Riziko, že se člověk v exekuci zachová nepoctivě, je vždy ke zvážení. A riziko, o kterém nevím, je riziko, které nemohu řídit.

Z těchto typů screeningů vám pak platforma SCAUT namíchá ideální balíčky kontrol na míru jednotlivým pozicím, které právě obsazujete:

  • Pre-Interview. Rychlá a základní kontrola před prvním pohovorem, která vám pomůže s úsporou času a nákladů.
  • Staff. Pro výrobní, technický či administrativní personál, abyste snížili rizika zpronevěry a střetu zájmů na minimum.
  • Specialist. Vhodné pro každého, kdo má přístup k interním datům či klientským informacím. To vše by mělo být v rukou jen maximálně důvěryhodných lidí.
  • Manager. Pro osoby s přístupem k důvěrným informacím a s rozhodovací pravomocí. Předejdete tak případným opravdu vysokým ztrátám.
  • Executive. Ideální pro řídící pracovníky s přístupem třeba i k obchodnímu tajemství. Vaše značka díky tomu neztratí svou unikátnost ani reputaci.

Outsourcujte background check, vyplatí se to

Je to drahé, zdlouhavé, GDPR to zakazuje… To je jen pár mýtů, které okolo pre-employment screeningu kolují. Background check přitom může být velmi rychlý, efektivní, cenově dostupný a legislativně je samozřejmě v pořádku

Při outsourcingu se společností SCAUT, která vyvinula pro tento účel promyšlenou digitální platformu, stačí vybrat typ kontroly, případně vybrat z předvolených balíčků a pak už si jen počkat na výsledný report. Ten dá personalistům místo pouhého pocitu garanci a ujištění, že kandidát je skutečně důvěryhodný a vhodný

S profesionálním screeningem ušetří HR oddělení až stovky hodin, tak toho využijte. Nezapomeňte, že dojmy nestačí. Jen ověřené informace vám poví, s kým opravdu pracujete. A nezapomeňte, že člověk, který k vám není upřímný je člověk, kterému nemůžete věřit!