Oběd v restauraci už stojí více než 170 korun

172 korun -taková byla v září průměrná cena oběda v tuzemských restauracích. V Praze navíc zbývá už jen necelých pět korun k tomu, aby se cena oběda přehoupla přes hranici 200 korun. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity.

„Vzhledem k tomu, že meziroční míra inflace dosáhla v září 18 %, což je nejvíce od roku 1993, a její pokles pod desetiprocentní hranicí očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, je jisté, že v Praze lidé budou v průměru 200 korun za oběd platit ještě v tomto roce. A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,“ konstatuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity a připomíná, že na začátku letošního roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji (152,6 Kč) a Kraji Vysočina (154 Kč).

„Ceny obědů kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,“ popisuje Michelfeit s tím, že každý měsíc stoupá cena o korunu až dvě. „Září ale přineslo o hodně výraznější skok. O více než pět korun. Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo, růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý jako růst cen pro všechny ostatní. Navíc se na inflaci výrazně podílí růst cen masa, které v srpnu i v září meziročně zdražilo o více než 20 %,“ domnívá se Michelfeit.

Statistiky zároveň říkají, že obědů se jako první zřeknou lidé, kteří nemají k dispozici stravenky. Potvrzuje to i Unie zaměstnavatelských svazů České republiky, podle níž ti, kteří mají stravenky, chodí na oběd do restaurací dvakrát častěji než ti, kteří místo nich mají nezdaněnou hotovost v podobě paušálu nebo dokonce nedostávají žádný příspěvek. Stravenka je tak jednou z mála účinných věcí, které mohou zbrzdit současný odliv strávníků z restaurací a zároveň přilepšit rozpočtům domácností,“ míní Jan Michelfeit a připomíná i její výjimečné daňové postavení: „Zaměstnanec ze stravenek neodvádí žádné daně ani pojistné a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele. Pojistné na zdravotní a sociální pojištění nemusí ze stravenek odvádět ani zaměstnavatel. Zároveň zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní 55 procent hodnoty stravenky.“

Jak ušetřit za jídlo

Sodexo stravenková karta toho ovšem dokáže mnohem více než jen platit za obědy či za nákupy potravin. Její součástí je program „Peníze zpět“. „U vybraných partnerů mohou lidé získat až 15 % ze své útraty zpět na stravenkový účet,“ uvádí Jan Michelfeit. „Pokud člověk dostává stravenku v hodnotě 180 Kč, což je aktuálně daňově nejvýhodnější hodnota stravenky na den, dělá to za měsíc 3 600 korun. A pokud by každý z 20 pracovních dní obědval v restauraci zapojené do programu Peníze zpět, může díky tomu získat navíc až 540 Kč měsíčně,“ vypočítává Michelfeit a dodává, že jde o program nesmírně populární – je do něj registrováno téměř 200 tisíc uživatelů a i díky inflaci zájem o možnost získat z nákupu část prostředků zpět roste. „Od jeho spuštění, tedy za dva a půl roku, už více než 117 tisíc našich uživatelů program „Peníze zpět“ využilo. Těmto uživatelům jsme vyplatili zpět více než 23 milionů korun, z toho za posledních šest měsíců téměř tři miliony,“ říká Michelfeit s tím, že cashback funguje zcela automaticky a držitel karty o něj nemusí při placení žádat. „Stačí si ho jen jednorázově aktivovat v Sodexo Osobním účtu na webu,“ připomíná. Většina z těch, co se do programu zapojila, by ho dle průzkumu navíc doporučila i ostatním.

Program je přínosný i pro restaurace, protože jim přivede více strávníků. „Naším zájmem je, aby se restauracím a stravovacím zařízením dařilo. Proto restauracím, které se do programu zapojí, snižujeme provizi,“ vysvětluje Aleš Vaverka, vedoucí partnerské sítě Sodexo a přidává příklad: „Pizzeria San Marino v Plzni zaznamenala během své cahbackové akce v rámci programu Peníze zpět během tří měsíců nárůst obratu od našich uživatelů téměř o třetinu. I ostatní zapojení partneři mají velmi dobré zkušenosti.“

„Rostoucí inflace nutí lidi šetřit a restaurace zdražovat. Stravenkové karty stále zůstávají efektivní podporou kvalitního stravování na straně jedné a restauračního provozu na straně druhé. Se službou Peníze Zpět od Sodexo pak ještě obě strany, uživatelé i restaurace získávají nástroj, který pomůže tuto situaci ustát a přitom neslevovat z nároků na kvalitní stravování,“ uzavírá Michelfeit.