Manažerů je dostatek, chybí hlavně pracovníci ve výrobě

„S rozmachem vzdálené práce, která se v mnoha oborech osvědčila během pandemie, by měly začít firmy dávat větší pozor na regionální rozdíly v platech. Riskují tak, že je přetáhnou firmy, které je lépe zaplatí,“ říká v rozhovoru Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group. 

Jaká je aktuální situace na trhu práce v Česku? Téměř ze všech stran slýcháme, že firmám chybí zaměstnanci. Jaká je realita?

Zaměstnanci dlouhodobě chybí prakticky ve všech oborech, nejvíce ze všeho ve výrobě, v IT a ve službách. Napjatý trh práce nevyřešila ani pandemie, za což do jisté míry mohou vládní programy, které uměle udržovaly nízkou nezaměstnanost. Firmám navíc chybí i zahraniční pracovníci, kteří vloni opustili Česko a dosud se v plné míře nevrátili. Záchranu nelze očekávat ani od technologií, které by nahradily jednoduché manuální úkony. Investice do nich se totiž odkládají na dobu, než si podniky vytvoří finanční rezervy, které padly na loňské odstávky a udržení personálu.

Je současným problémem firem jen nedostatek lidí?

Kromě nedostatku pracovníků firmy aktuálně brzdí také chybějící zdroje či komponenty. Trh práce navíc stále ještě ovlivňuje nejistota způsobená pandemií, lidé se ještě bojí měnit práci anebo se vracet do oborů, jako je gastro nebo cestovní ruch, které byly pandemickými omezeními ovlivněny asi nejdéle. Dá se tedy očekávat, že návrat na předcovidovou úroveň bude ve většině odvětví pomalejší, než by si firmy přály. Výjimku v tomto ohledu tvoří sektory, které díky pandemii nastartovaly svůj boom, tedy především logistika, e-komerce a farmacie.

Celý rozhovor s Martinem Malo, ředitelem Grafton Recruitment a GI Group najdete v aktuálním čísle Profi HR.