Česko je pro zahraniční pracovníky atraktivní lokalitou

„Bez pracovníků ze zahraničí se v budoucnosti neobejdeme, proto je potřeba mít nastavenu kvalitní migrační politiku, která bude Česku pomáhat k naplňování dlouhodobých strategických cílů,“ říká Miroslav Mejtský, specialista na relokační služby a zahraniční pracovní právo ze společnosti Petyovský & Partners.

Tuzemské firmy hlásí nedostatek zaměstnanců. Řešení často vidí v hledání lidí za hranicemi Česka. Jaký u nás panuje trend, co se využívání relokačních služeb a relokací vůbec?

Před rokem 2015 si pamatujeme menší i větší firmy, které nám říkaly, že cizince nikdy nabírat nebudou. Problematiku neznaly a zdála se jim moc náročná. Postupem času, jak nedostatek pracovníků napříč všemi obory rostl, se i takové firmy musely začít poohlížet za hranicemi a přišly za námi znovu, zda bychom jim s relokací nepomohli.

Řeší v současné době relokace spíše velké firmy nebo i ty menší?

Všeobecně se dá říct, že relokace pracovníků ze zahraničí řeší spíše větší firmy, nebo nadnárodní korporace. Buď relokují management a pracovníky se specifickými znalostmi z jejich poboček v zahraničí, nebo neomezují svůj recruitment jen na českou kotlinu. Nicméně i menší společnosti se dnes často nebojí cizince zaměstnat – třeba někoho, kdo už v Čechách je a rozhodne se změnit zaměstnavatele, nebo má volný přístup na trh práce. Tím si to „první“ zaměstnání cizince vyzkouší a pokud se jim to osvědčí, již se nebojí jít za hranice a podstoupit celý proces relokace. Samostatnou kategorií jsou občané EU, kteří mají volný přístup na trh práce a na zaměstnavatele takové zaměstnání neklade v podstatě žádné nároky kromě splnění registrační povinnosti na Úřadu práce ČR. Mobilita „euroobčanů“ je vysoká a dobře doplňuje poptávku po zaměstnancích. Zeptejme se sami sebe – kdo z nás nemá ve firmě zaměstnaného alespoň jednoho občana Slovenska?

Zajímá vás, na co mohou české firmy zahraniční pracovníky nalákat anebo jak složitá administrativa je s jejich příchodem spojena?

Odpovědi na tyto otázky najdete v aktuálním čísle časopisu Profi HR.