Směrnice EK o transparentním odměňování pomůže firmám být fér

Rozdíly v odměňování žen a mužů jsou v České republice stále výrazné. Pořád totiž platí, že na trhu práce jsou ženy více zastoupeny v hůře placených odvětvích, a naopak na vedoucích pozicích jich najdeme stále málo.

Před necelým rokem předložila Evropská komise návrh směrnice týkající se transparentnosti odměňování, která má přispět k narovnání rozdílů v odměňování mužů a žen. Ta firmám mimo jiné ukládá povinnost zveřejňovat informace o odměně pro uchazeče o zaměstnání, stávající zaměstnanci by pak měli mít právo získat informace o výši své osobní odměny a o průměrných úrovních odměny, rozdělených podle pohlaví, pro kategorie pracovníků, kteří vykonávají stejnou nebo rovnocennou práci. Zaměstnavatelé s více jak 250 zaměstnanci by pak měli zveřejňovat informace o rozdílech v odměňování žen a mužů v jejich organizaci.

Podle prezidentky neziskové organizace Business & Professional Women CR Lenky Šťastné je v České republice celá řada společností, které s naplněním směrnice nebudou mít problémy. Už se tak totiž chovají, mají zmapované, jaké pozice ve své struktuře mají, mají stanovenou cenu práce pro každou z nich. „Na druhou stranu slyšíme z řady firem, že je zavedení směrnice poškodí. Domnívám se, že v jejich případě jde spíše o nepochopení toho, o čem směrnice je,“ vysvětluje Lenka Šťastná.

V praxi jde totiž zejména o vytvoření určitých pásem ohledně ceny práce v dané pozici a stanovení takových podmínek, aby bylo jedno, zda na danou pozici nastupuje muž či žena. Odpadne tak všem známé vyjednávání o představách uchazečů o práci, čímž je možné vyhnout se nepříjemným překvapením. Jednodušší je pak i ono reportování. „Nová směrnice nemá nic společného s odměňováním navíc za odvedenou práci. Ten, kdo pracuje více, samozřejmě může dostávat víc. Jde o to, že každý ví, kolik za své odpracované hodiny dostane zaplaceno a že je jedno, zda je odpracuje žena nebo muž,“ doplňuje Lenka Šťastná.

Firmy, pro které jsou rovné mzdy a rovné odměňování důležitým tématem, najdeme i mezi partnery 13. ročníku pracovně-zážitkové akce Equal Pay Day, který se uskuteční ve dnech 8. až 10. 4. 2022. Během těchto 3 dnů se o své příběhy a zkušenosti podělí ženy i muži ze společností jako je například Mondelez, Raiffeisenbank, Mars nebo Lego. Konkrétně půjde například o hlavní ekonomku Raiffeisenbank Helenu Horskou, generální ředitelku Mondelez Ivanu Tůmovou, generální ředitelku společnosti LEGO pro Českou a Slovenskou republiku Adrianu Jahňákovou nebo Corporate Affairs Director for Central Europe ve společnosti Mars Zuzanu Lošákovou a řadu dalších.