Fenomén práce z domova rozšiřuje v regionech nabídku kvalifikované práce

Stále více pracovních pozic nabízí centra podnikových, IT a zákaznických služeb v režimu plného home office. I po odeznění pandemie tak budou moci zaměstnanci pracovat z domova z jakéhokoliv místa v ČR.

Kromě toho, že nejvíce v uplynulém roce rostla centra v menších městech tento fenomén způsobí rozmach kvalifikované práce na venkově. V roce 2022 vzroste počet zaměstnanců oboru o plných 15 tisíc, nejčastěji půjde o experty na IT, na datovou a prediktivní analytiku a na výzkum a vývoj. Ruku v ruce s rozmachem práce z domova roste i podíl flexibilních pozic. Vyplývá to z průzkumu oborové asociace ABSL, který byl zveřejněn na www.absl.cz/cs/report-2022.

Zatímco před vypuknutím pandemie pracovalo z domova půlku pracovní doby 18 % zaměstnanců oboru, v roce 2021 to bylo 91 %. „Tento údaj je samozřejmě silně ovlivněn jednotlivými vlnami pandemie, během nichž se zaměstnavatelé z našeho oboru snažili chránit zdraví svých lidí a omezit šíření viru právě doporučením práce z domova. Zajímavé však je, že i do budoucna chce nechat své zaměstnance pracovat z domova až 4 dny 71 % center, 12 % pak dokonce úplně celý týden. Právě tyto plány hrají do karet těm uchazečům, kteří by rádi pracovali v našem oboru, ale nechtějí se kvůli tomu stěhovat do hlavních lokalit podnikových služeb, kterými jsou Praha, Brno či Ostrava,“ říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL s tím, že dobrou zprávou pro tyto uchazeče je i skutečnost, že v regionech a menších městech rostl obor nejrychleji, meziročně téměř o pětinu.

Své rozhodnutí ohledně budoucího modelu práce přitom centra podnikových služeb zakládají na svých datech. Plných 88 % center zjistilo, že jejich zaměstnanci pracující z domu jsou stejně nebo dokonce více motivovaní než jejich kolegové pracující v kancelářích. Nižší produktivitu práce zaznamenalo u svých lidí na home office pouze 12 % center.

Ruku v ruce s nabídkou práce z domova roste i podíl flexibilních pozic, včetně zaměstnanců na částečný úvazek, freelancerů a agenturních zaměstnanců. Ti nyní představují 14 % celkové pracovní síly. V průběhu letošního roku však 39 % center plánuje jejich podíl ještě zvýšit. „Tyto plány jsou do značné míry ovlivněny poptávkou ze strany zaměstnanců. Celá řada center registruje rostoucí zájem o zkrácení úvazku, nejčastěji na 0,75. Náš obor tvoří z 59 % ženy ve věku v průměru 36 let, a právě to je dle Eurostatu skupina zaměstnanců, která požaduje zkrácený úvazek nejčastěji, dokonce 4x častěji než muži,“ říká Jonathan Appleton s tím, že obor svou nabídkou zkrácených úvazků již nyní téměř trojnásobně překonává český průměr. Dle OECD bylo v roce 2020 zaměstnáno v České republice na zkrácený úvazek pouhých 4,9 % zaměstnanců, díky čemuž je ČR v této oblasti silně pozadu za ostatními zeměmi EU. Největší podíl takto zaměstnaných má dlouhodobě Nizozemsko (36,9 %), další v pořadí jsou Švýcarsko, Japonsko a Velká Británie.

Stejně jako ostatní sektory se i náš obor potýká s nedostatkem uchazečů způsobeným velmi nízkou nezaměstnaností. Věřím, že právě zmíněné plány center mají potenciál rozšířit řady uchazečů o práci v našem oboru o další kvalifikované pracovníky, ať už jde o obyvatele menších měst anebo studenty či rodiče, kteří potřebují vyšší flexibilitu,“ říká na závěr Jonathan Appleton.