Výskyt duševních onemocnění dále roste – lidé kvůli nim přicházejí i o příjem

Duševní zdraví mnoha Čechů je nyní podlomeno. Podepsal se na nich covid, a navíc válečný konflikt na Ukrajině. Psychologové hlásí až trojnásobný nárůst počtu lidí, kteří potřebují pomoci. Na vývoj situace reagují již i pojišťovny.

„Podle informací Národního ústavu duševního zdraví v souvislosti s pandemií covid-19 vzrostl výskyt duševních onemocnění u dospělé populace ČR téměř na 30 %. Situaci pak ještě prohloubil válečný konflikt na Ukrajině. Odborníci na psychické zdraví jsou tak vytížení, že lidé na jejich pomoc čekají stále neúměrně dlouhou dobu. Psychické problémy často dosahují až takové míry, že lidé musí omezit práci a přicházejí o dostatečný příjem pro pokrytí svých životních nákladů,“ říká Martin Steiner z BNP Paribas Cardif.

Nejčastěji se z duševních nemocí psychologové a terapeuti setkávají s rozvíjející se depresí, úzkostmi, poruchami spánku, ale lidi trápí třeba i zmatenost nebo sebevražedné myšlenky. Nejprve trvala neúměrně dlouho pandemická doba a pak přišel nový nápor v podobě bezpečnostního rizika a přímého sledování blízkého válečného konfliktu. Pomáhající profesionálové hlásí enormní nápor pacientů, a sami jsou pak přetížení. V některých lokalitách nebo pro určité specializace jsou pak pacienti nuceni čekat, než na ně přijde řada, i měsíce.

Dostat se tedy k psychologovi často nyní trvá týdny i měsíce. Řada zdravotních pojišťoven proto svým klientům nabízí finanční příspěvek v řádech tisíců korun. Jedná se například o Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra nebo Českou zdravotní průmyslovou pojišťovnu. Pojišťovna BNP Paribas Cardif s partnerskými bankami pak lidem nabízí pomoc v rámci pojištění schopnosti splácet své závazky, kdy v případě, že psychická porucha zabrání člověku v běžné práci a sníží mu výdělek tím, že se ocitne v pracovní neschopnosti, přebírá za něj pojišťovna splátky úvěru či hypotéky.

„Sledujeme, že situace psychického tlaku se stupňuje. Psychické problémy pak komplikují našim klientům život. Pojištění schopnosti splácet a to, že kryje i rizika duševních nemocí, jako jsou deprese či syndrom vyhoření, proto narůstá na významu. Pokud tyto problémy zabrání člověku v práci a dostane se do potíží se splácením svých závazků, uhradíme jeho splátky úvěru,“ dodává Martin Steiner.