Pride Business Forum představí firmám praktické návody, jak dosáhnout rovnosti LGBT+ lidí na pracovišti

Hledání praktických řešení jak úspěšné vytvářet pracovní prostředí přátelské LGBT+ zaměstnancům*kyním bude hlavním tématem 12. ročníku konference Pride Business Forum. Letos proběhne pod názvem WORK IT OUT. Jediná česká konference, která se zabývá tématem rovnosti LGBT+ lidí na pracovišti, se koná ve čtvrtek 16. června od 9 do 16 hodin v Prague Marriott Hotel. Událostí bude provázet youtuber, vloger a moderátor Kovy.

„Letos nabídneme průlomová data a praktické návody všem firmám a organizacím, které mají zájem vytvořit takové pracoviště, na kterém se každý bude cítit dobře a nebude muset skrývat svou identitu. Osobně mám obrovskou radost, že Svaz průmyslu a dopravy ČR na konferenci představí unikátní data o tom, jak české firmy přistupují k diverzitě a inkluzi. Získal je průzkumem na stovkách českých pracovišť. Věříme, že data i informace z konference pomohou firmám vytvořit pro všechny zaměstnance přívětivé pracovní prostředí, které vede k lepším obchodním výsledkům,“ uvedl ředitel platformy Pride Business Forum Czeslaw Walek.

Účastníci*ce konference budou mít příležitost seznámit se s opakovaným průzkumem společnosti Vodafone ČR věnovaným tomu, jak jsou na tom mladí LGBT+ lidé s otevřeností na svém prvním pracovišti. Z průzkumu v roce 2018 vyplynulo, že až 47 % z nich se ve svém prvním zaměstnání vrací “back to the closet”, tedy byť byli na škole vyoutovaní, začnou opět skrývat svou vztahovou identitu.

V rámci praktických workshopů účastníci*ce konference zažijí, jaké to je být gayem nebo lesbou a řešit svůj coming out, a jak se před svými kolegy*němi otevřít či se jim svěřit. Naučí se také, jak vybudovat vnitřní zaměstnanecké skupiny a jak nastavit strategický plán a měřitelné cíle pro ně. Zaměstnancům*kyním z komunikace a marketingu konference nabídne praktický workshop, jak zvládnout nenávistné komentáře, které útočí na LGBT+ lidi a další skupiny obyvatel. Dobrou praxi pak mohou využít v podobných situacích – například když se v komunikaci firem objeví lidé jiného etnika nebo náboženského vyznání. 

O osobní zkušenosti se podělí hosté z celého světa

I letos zazní silné a inspirativní příběhy mezinárodních expertů*ek a top byznys lídrů*yň. Na Pride Business Forum se vrací hvězdná Claudia Brind-Woody, která pro společnost IBM úspěšně pracuje od roku 1996 a v současné době působí na pozici IBM Managing Director for the Walgreens Boots Alliance Integrated Account, kde vede týmy v Evropě i Severní Americe.

Přijede také Maital Guttman, která je regionální manažerkou pro diverzitu, rovnost a inkluzi ve společnosti McKinsey Europe. Jejím úkolem je vytvářet prostředí, které přitahuje, rozvíjí a udržuje si výjimečné ženy a různorodé talenty. Vystoupí také Julien Dagher, generální manažer společnosti Novartis Oncology Česká republika. Během své kariéry, která začala studiem farmacie v Libanonu, pracoval a žil v řadě zemí Evropy.

Velkou pozornost si jistě získá vystoupení divadelní režisérky Daniely Špinar, která se od sezóny 2015/2016 ujala vedení Činohry Národního Divadla jako čtvrtá porevoluční umělecká šéfka. Vloni oznámila svůj coming out a prochází tranzicí. Českou perspektivu představí Miroslav Hažer, ředitel komunikace Svazu průmyslu a dopravy ČR – největšího zaměstnavatelského svazu v Česku a Michaela Lhotková, členka představenstva skupiny ČSOB zodpovědná za Inovace, Data a Digital.

Budou oceněny firmy propagující LGBT+ diverzitu

Součástí konference bude opět předávání cen LGBT+ Friendly Employer, které oceňují firmy v oblasti prosazování rovnosti LGBT+ lidí na pracovišti. Rozhodnutí poroty ukáže, jak se firmy v oblasti LGBT+ diverzity od minulého roku posunuly. Už samotný nominační proces pomáhá při zlepšování situace LGBT+ lidí v konkrétních firmách. Například společnost Microsoft v loňském roce na základě nominačního dotazníku změnila své interní předpisy a rozšířila zaměstnanecké benefity také na LGBT+ zaměstnance*kyně. Výtěžek z konference bude věnován na podporu LGBT+ lidí z Ukrajiny, kteří prchají před válkou. Výbor Pride Business Forum rozhodne o konkrétní organizaci, která částku obdrží.

Komu je konference Work it OUT určená?

Vedoucím a členům*kám LGBT+ zaměstnaneckých skupin, manažerům*ám v oblasti HR a diverzity & inkluze, lidem pracujícím s LGBT+ kolegy*němi, členům a členkám vedení, jež zaštiťují oblast LGBT+ diverzity, a všem, kdo chtějí tvořit pestré a otevřené pracoviště s rovnými benefity a příležitostmi.