Odborně o řízení lidských zdrojů

Inflace zvedla i hodnotu nejvýhodnější stravenky

Gastro Pass Card Ilustracni Foto Ctverec

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo hodnotu stravného na pracovních cestách nikoli od nového kalendářního roku, ale v jeho průběhu. Donutila ho k tomu vysoká inflace.

Horní hodnota stravného na pracovních cestách je od letošního 20. srpna 142 korun na den. Spolu s „dietami“ roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější. Nově to je 180 korun. V případě stravovacího paušálu se pak denní limit zvyšuje na 99,40 Kč. „Jde o změnu, která vyplývá z platné legislativy a ta říká, že stravné na služebních cestách se upravuje tehdy, jakmile se podle údajů Českého statistického úřadu cena ve veřejném stravování ode dne účinnosti poslední úpravy zvýší, nebo sníží alespoň o 20 procent,“ vysvětluje Martina Machová, personální ředitelka Sodexo Benefity.

Podle údajů Českého statistického úřadu za červen 2022 došlo ke zvýšení cen ve veřejném stravování o 20,19 %. Nárůst cen tak přesahuje zákonem vymezených 20 %. Inflace jako celek v červnu vystoupala na 17,2 % a v posledních třech měsících se drží na nejvyšší úrovni od prosince 1993. Nejvýrazněji už více než rok zdražují potraviny a energie, což jsou položky, které se do veřejného stravování promítají nejvíce.

Daňové odvody

Používání stravenek, ať už ve formě papírových poukázek nebo karet, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem. Od letošního 20. 8. si firmy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky v již zmiňované hodnotě 180 korun na den.

„Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. Zaměstnanec ale ze stravenek žádné daně ani pojistné neodvádí,“ zdůrazňuje Machová a dodává: „Díky daňovému zvýhodnění jsou tudíž stravenky o čtvrtinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu. Podle mého názoru je to spolu s příspěvkem na volnočasové benefity dobrý nástroj, jak firmy mohou svým zaměstnancům v této nelehké době pomoci, a přitom minimalizovat dopady do svého hospodaření.“

Stravenky jsou spolu se závodním stravováním vůbec nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V České republice je aktuálně využívá 1,5 milionu zaměstnanců a roste podíl těch, kteří místo papírových stravenek mají stravenkové karty. Pravdou ovšem je, že menší část firem stravné pravidelně valorizuje. Podle dotazníkové šetření, které v březnu letošního roku pro Sodexo Benefity realizovala agentura Ipsos, tak každoročně činí jen 17,6 % zaměstnavatelů. Dalších 24 % ho pak navyšuje pravidelně, ale v delších intervalech než rok. „Z výzkumu rovněž vyplývá, že 56 % firem hodlá letos příspěvek na stravování zachovat ve stejné výši jako v roce 2021,“ připomíná Machová a dodává, že 64 % lidí dostává od zaměstnavatele na stravování 109 a méně korun na den. „Zaměstnavatelé tak plného daňového potenciálu stravenky rozhodně nevyužívají,“ uzavírá.