Videokonference razantně nahrazují služební cesty

Služebních cest, zvláště těch nákladnějších – zahraničních a leteckých, rapidně ubývá. Stále více firem je nahrazuje využitím videokonferencí, jejichž použití za poslední tři roky během omezení spojených s Covid-19 zaznamenalo boom. Firmy tak šetří nejen přímé náklady na cestování a ubytování, ale především nákladný čas manažerů. Tento trend je patrný i v České republice a vzhledem k růstu cen letenek, jež tlačí nahoru zdražování pohonných hmot, bude ještě posilovat.

„Raketový rozvoj videokonferencí v posledních třech letech je neoddiskutovatelný. To dokládají údaje o růstu trhu videokonferencí – zatímco za dva roky před vypuknutím pandemie vzrostl o necelých 50 %, v jejích prvních 3 měsících to bylo více než o 500 %,“ říká Andrej Hronec, ředitel společnosti Audiopro. Poklesy služebních cest popisují ve svých posledních zprávách čtyři největší americké letecké společnosti. Jejich tržby z obchodních cest dosahují nyní zhruba 80 procent předpandemické úrovně.

Využití videokonferencí znamená obrovské úspory pro firmy, které takto komunikují se zahraničními mateřskými firmami či obchodními partnery doma i v zahraničí. „Návratnost takového řešení se typicky pohybuje mezi šesti měsíci a jedním rokem. Současný trend online jednání dává celosvětově firmám možnost šetřit vysoké náklady na služební zejména letecké cesty. Tento trend vidíme i v České republice a firmy mnoho služebních cest nahrazují osobním jednáním přes videokonference,“ říká Michal Černý, zástupce společnosti Lifesize v ČR.

Je také patrné, že firmy stále více pořizují komunikační technologie a související vybavení ne bezhlavě, ale koncepčně řeší volbu tak, aby vybavení zvládalo spolehlivě a na vysoké úrovni komunikovat napříč nejpoužívanějšími platformami.