První energetická firma v ČR se stala signatářem Women’s Empowerment Principles OSN

Společnost GasNet, největší distributor plynu v České republice, se 13. prosince 2022 stala signatářem Women’s Empowerment Principles (WEPs). Připojila se tak ke globální komunitě společností, které dle principů OSN veřejně posilují diverzitu a férovost mezi ženami a muži.

„Skupina GasNet věnuje oblasti rovných příležitostí mimořádnou pozornost a její projekty mohou být skvělou inspirací pro další firmy. Je nám proto ctí, že GasNet vstupuje mezi signatáře WEPs,“ uvedla Lenka Štastná, prezidentka veřejně prospěšné organizace Business & Professional Women CR. Organizace svojí činností rozšiřuje povědomí o projektu WEPs v ČR.

GasNet první v české energetice

GasNet se stal jedenáctou signatářskou firmou v České republice, první z oblasti energetiky. Rovné příležitosti tak podporuje společně s firmami jako jsou Lidl Česká republika či MONETA Money Bank.

Celosvětový projekt UN Global Compact a UN WOMEN Women´s Empowerment Principles je souborem zásad, jejichž zaváděním společnosti podporují férové postavení žen v komunitách. Principy WEPs vycházejí z mezinárodních standardů práce, lidských práv a jsou založeny na uznání, že firmy spoluzodpovídají za podmínky v celé společnosti. Mezi tyto podmínky patří například stejná odměna za práci stejné hodnoty či nulová tolerance vůči sexuálnímu obtěžování na pracovišti.

„Plynařina je díky velkému podílu fyzicky náročné práce přirozenou doménou mužů. Proto musíme obzvlášť pečlivě dbát na nastavení vhodných pracovních podmínek pro ženy. V GasNetu věříme, že je to právě diverzita zkušeností a názorů, která nám dává sílu. Dlouhodobě vytváříme tolerantní prostředí a jsme bezpečným místem, kde je vítán každý profesionál. Přistoupení k WEPs je důležitým milníkem na naší cestě k posilování férovosti a naplňování naší ESG strategie,” říká Erika Vorlová, členka vedení skupiny GasNet.

Férovost pro ženy a muže? V ČR není priorita

V rámci Indexu rovnosti žen a mužů, který zpracovává EIGE – Evropský institut pro rovnost žen a mužů, se ČR umístila na 23. místě v EU. Index komplexně měří nerovnost mezi muži a ženami v oblasti práce, zdraví, času, financí, znalostí a vlivu. „Trend v umístění bohužel není pozitivní. Rovnost žen a mužů zůstává v ČR v rámci tzv. »Cílů udržitelného rozvoje« zatím poněkud stranou,“ hodnotí situaci Lenka Štastná z Business & Professional Women CR.

„Lepší využití potenciálu žen by podle odborných studií navíc přispělo k významnému zvýšení HDP. Naším cílem proto je, zapojit do projektu WEPs alespoň pět signatářských firem ročně, a tak se podílet na pozitivní změně,“ dodává Lenka Štastná.