Nejvýhodnější stravenka má nově hodnotu 194 korun. Změna přichází po čtyřech měsících

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo od ledna hodnotu stravného na pracovních cestách na 153 korun na den. Spolu s růstem ceny „diet“ roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější. Pro rok 2023 je to 194 korun.

Oproti lednu 2022 jde o obrovský skok – na začátku roku totiž byla daňově nejvýhodnější stravenka stanovena na 150 Kč na den. Za tento skok o 44 korun může vysoká inflace, která stát v létě donutila k naprosto výjimečnému kroku. Stravenka se totiž od 20. srpna 2022 zvýšila na 180 korun. „K tak velkému růstu došlo poprvé v historii. V předcházejících letech se hodnota zvyšovala spíše v řádu jednotek korun než jejich desítek. Hodnota daňově nejvýhodnější stravenky se tak téměř vyrovná s průměrnou cenou obědů, která byla na konci listopadu 179 korun, ale například v Praze již přesáhla 200korunovou hranici,“ uvádí Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity, která je největším poskytovatelem benefitů na tuzemském trhu. Její stravenkovou kartu aktuálně využívá více než 300 tisíc uživatelů a další desetitisíce lidí mají k dispozici papírové stravenky.

Používání stravenek, ať už ve formě papírových poukázek nebo karet, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem. „Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky maximálně do výše 107,10 Kč. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. Pro zaměstnance se ale u stravenek vždy jedná o příspěvek, který na jeho straně nepodléhá zdanění ani odvodům,“ vysvětluje Tereza Knířová.

„Stravenky jsou ideálním prostředkem, jak zaměstnancům efektivně přilepšit v tomto turbulentním období. Firmy ale jejich potenciál ani zdaleka nevyužívají. Nejčastější hodnota příspěvku na stravování je u našich klientů aktuálně 110 Kč za den,“ dodává Knířová.

Zvýšení stravného má vliv i na denní limit stravovacího paušálu – v jeho případě je denní limit pro rok 2023 107,10 Kč. Když zaměstnavatel poskytuje na obědy tuto nebo nižší sumu, neplatí zaměstnanec žádné daně ani odvody. „Pokud zaměstnavatel bude přispívat na stravování vyšší částkou, vše nad tento denní limit podléhá na straně zaměstnance jak dani z příjmu, tak odvodům pojistného,“ připomíná Knířová a doplňuje: „Naproti tomu ze stravenek zaměstnanec žádné daně ani pojistné neodvádí a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele.“

Stravenky jsou spolu se zvýhodněným závodním stravováním vůbec nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V České republice je aktuálně využívá 1,5 milionu zaměstnanců a roste podíl těch, kteří místo papírových stravenek mají stravenkové karty.