Volnočasové benefity se vyplatí zaměstnancům i firmám

Valorizovat mzdy a zároveň optimalizovat výdaje i daňovou zátěž mohou zaměstnavatelé i díky volnočasovým benefitům. V Česku je dostává už více než polovina zaměstnanců.

Firmám za poslední rok výrazně vzrostly provozní náklady. Ty jsou spojené s vyššími cenami energií i rostoucími cenami zboží a služeb, do kterých se promítla vysoká inflace. To vše má ale také dopad na životní náklady zaměstnanců. A i když taková situace není nakloněná zvyšování mezd, zaměstnavatelé se je snaží valorizovat. Jednou z možností, jak na to, jsou volnočasové benefity. Díky nim lze také současně s valorizací mezd optimalizovat výdaje a daňovou zátěž firem.

Benefitní karty a Cafeterie
Více než polovina zaměstnanců v Česku dostává volnočasové benefity. Ve firmách s více než 100 zaměstnanci, které spolupracují se Sodexo, největší společností na českém trhu v oblasti benefitů pro volný čas a stravování, je to nejčastěji ve formě benefitních karet nebo Cafeterie. Díky těmto službám mohou zaměstnavatelé i zaměstnanci využívat a spravovat volnočasové benefity v digitální podobě.

„Z průzkumů vyplývá, že třetina všech zaměstnanců, kteří dostávají od zaměstnavatele volnočasové benefity, má v Cafeterii k dispozici více než 10 tisíc korun za rok. Dalších 33 % pak 5 až 10 tisíc,“ říká Martina Machová, HR ředitelka společnosti Sodexo Benefity.

Způsob odměny i motivační nástroj
„Firmy volnočasové benefity chápou nejen jako něco na přilepšenou, ale hlavně jako motivační nástroj. Často zaměstnancům navyšují rozpočet jako odměnu třeba za nové nápady, darování krve anebo jako součást pravidelných i mimořádných odměn. Obvyklé jsou také příspěvky k narozeninám a pracovním výročím,“ přibližuje Martina Machová.

Vliv na spokojenost zaměstnanců
Naprostá většina personalistů se v průzkumech B-inside pro Sodexo ze září 2022 shoduje, že volnočasové benefity přispívají ke spokojenosti zaměstnanců. A většina zaměstnanců to potvrzuje. Uplatnění volnočasových benefitů Volnočasové benefity mohou zaměstnanci využívat na nákup široké škály služeb a zboží, pro sebe, ale i svou rodinu. Na rozdíl od úzce zaměřených benefitů, například jen na aktivity spojené se sportem, volnočasové benefity nejsou diskriminační a může je využít prakticky každý, bez ohledu na to, kterou oblast zájmu preferuje. Lze s nimi uhradit například vitamíny, léky a zdravotní pomůcky v lékárnách, ale i brýle a čočky v optikách či zdravotní obuv. Dále dovolenou a rekreaci v Čechách i v zahraničí, pronájem chaty či karavanu, knihy, jazykové kurzy a kurzy osobního rozvoje, terapie, sportovní a wellness aktivity, vstupenky na koncerty, do divadel, do kin i do zoo a mnoho dalšího. Nejširší síť smluvních partnerů, u kterých je možné volnočasové benefity uplatnit, má v Česku Sodexo. Společnost spolupracuje se spolehlivými subjekty a dbá na to, aby využívání volnočasových benefitů bylo v souladu s platnou legislativou.

Optimalizace daňové zátěže a odvodů firem
Využití volnočasových benefitů znamená pro firmy daňovou optimalizaci a částečnou úsporu na odvodech na zdravotní a sociální pojištění. Ve spojení se stravenkami to může být pro firmy výhodný způsob, jak hospodárně valorizovat mzdy.

O 26 % výhodnější než příspěvek do mzdy
„Zaměstnanci z volnočasových benefitů žádné daně ani pojistné neodvádějí, “zdůrazňuje Martina Machová a dále vysvětluje: „Příspěvek do volnočasových benefitů je osvobozený od daně z příjmů a odvodů sociálního i zdravotního pojištění. Úspora na straně zaměstnance je 26 % oproti tomu, kdyby dostal o stejnou částku vyšší mzdu.“ Pokud se zaměstnavatel rozhodne přispět zaměstnanci formou volnočasových benefitů, je to pro zaměstnance tedy výrazně výhodnější, než kdyby dostal stejnou částku do mzdy.

Kolik by díky využití volnočasových benefitů mohlo zůstat navíc v hospodaření vaší firmy?
Podrobnější informace najdete na webových stránkách sodexo.cz.

Ukázkový propočet
Jak vypadá situace ve firmě s 10 zaměstnanci, kteří dostanou jednorázový příspěvek 5 000 Kč do volnočasových benefitů? Upozorňujeme, že všechny propočty možností úspory jsou pouze orientační. S každým klientem se řeší individuálně.

Tabulka