Osm trendů, které nás čekají na pracovištích v roce 2024

Rok 2023 byl prvním, kdy firmy mohly definitivně zapomenout na pandemii koronaviru a zvažovaly, jaký pracovní model má pro ně smysl udržovat do budoucna. Zatímco mnohé společnosti přešly na hybridní řešení práce z domova a kanceláře, jiné nařídily úplný návrat do kanceláří a některé se kanceláří nadobro zbavily. Změny nastaly i u samotných zaměstnanců, kteří začali přistupovat ke své práci rozmanitěji než kdykoli v minulosti. Společnost Deel proto sestavila seznam několika hlavních trendů, které očekává na pracovištích v průběhu nadcházejícího roku 2024, ať už zaměstnanci budou pracovat odkudkoli:

  • Režim letadlo: Líbí se vám představa, že se v práci odpojíte a necháte všechny ty e-mailové aktualizace a zprávy ze Slacku na chvíli zmizet? Pro zaměstnavatele se to možná brzy stane běžnou praxí. Aby podpořila možnost „hlubokého soustředění“, navrhuje jedna ze společností- Density – zaměstnancům zapnout režim Letadlo na 100 minut denně a využít tento čas ke čtení, brainstormingu nebo čemukoli jinému, co zaměstnancům pomůže nastolit tu správnou atmosféru.
  • Přístup „Dovednosti především“: Doby, kdy byl vysokoškolský titul velmi drahou kolonkou v životopise, jsou dávno ty tam. Společnosti po celém světě se začínají řídit myšlenkou, že pokud máte správné dovednosti, jste pro danou práci vhodní a použitelní, i když nemáte dokončenou vysokou školu, nebo jste vůbec studia na univerzitě nenastoupili.
  • Zábavné zaměstnávání: Někteří lidé se snaží neustále vyhledávat na trhu práce to správné zaměstnání, které by jim plně vyhovovalo. Místo toho, aby tito pociťovali tlak a úzkost z návratu do zaměstnání, užívají si volna a věnují čas hledání té správné práce, nejen dalšího zaměstnání.
  • Pětidenní pracovní týden je mrtvý: Kdo vůbec toto pravidlo zavedl? Navzdory snahám o návrat zaměstnanců do kanceláří zůstává zachovaná určitá míra práce z domova a konzistentní údaje dokazují, že je třeba přehodnotit zásady pro RTO (return-to-the-office). Zaměstnanci a vedení zpochybňují další části zaměstnaneckého statusu quo, zejména tváří v tvář každodenním potížím a nákladům na dojíždění.
  • Vztek není dobrý rádce: Možná vás odmítli povýšit nebo je váš šéf příliš panovačný. Nebo se prostě jen obecně cítíte tak, že se s vámi v práci špatně zachází. Jednou z reakčních taktik, ke které se můžete uchýlit, je „zuřivá žádost“. V reakci na nespokojenost v práci podá vzteklý žadatel žádost o zaměstnání, aby se zbavil emocí a zároveň se rychle podíval, zda neexistuje lepší možnost. I když je hledání nových příležitostí často nezbytné, doporučujeme postupovat opatrně.
  • Královny: Ženy, které začaly svou kariéru již v 80. letech a díky své vůli a odhodlání byly nuceny pokořit řadu překážek, se staly ambiciózními firemními hvězdami. Je jim obvykle mezi 45 a 65 lety, mají starší děti a relativně vysoké příjmy. Doufejme, že se právě tento trend stane normou.
  • Stop virtuálnímu pozadí u videokonferencí: Přestaňte se digitálně stylizovat! V posledních několika letech se stupňují výzvy k zastavení nadměrného používání filtrů u sociálních médií a Photoshopu. V roce 2024 bychom to mohli aplikovat i na naše digitální pozadí, abychom podpořili autentickou kulturu práce na dálku. Kromě toho, že virtuální prostředí nikdy nefunguje zcela dokonale, je vaše reálné domácí prostředí součástí vaší osobnosti, takže se ho snažte nezakrývat. Udělejte si však doma pořádek, než se připojíte ke callu – trocha profesionality neuškodí.
  • Snaha o sociální interakce mimo hlavní zaměstnání: Aby zdánlivě nahradili společenské vakuum, které vzniklo v důsledku práce na dálku mimo kancelář, si někteří zaměstnanci přibírají práci na víkendy, která je spojena s velkým množstvím sociálních interakcí, nebo funguje dokonce jako tvůrčí odreagování. Obzvláště častou volbou jsou gastronomické služby a barmanství.