Penny opět navyšuje mzdy

Od 1. března vzrostly mzdy bezmála sedmi tisícovkám zaměstnanců obchodního řetězce Penny. Základní mzda pokladních bez započítání příplatků se zvýší o 1 300 až 2 000 korun a bude začínat na 29 300 korunách. Pennynavyšuje mzdy pojedenácté za posledních devět let. Aktuálně do platového balíku na letošní rok přidává přes 160 milionů korun.

Navyšování mezd v Penny pro letošní rok převyšuje o dva procentní body odhadovanou míru inflace ze strany České národní banky, kdy aktuální odhad pro rok 2024 činí 2,6 procenta. Výrazně zaměstnancům firma přilepšila i loni, kromě 7,5procentního růstu mezd jim plošně vyplatila v prvních dvou měsících roku i mimořádné odměny.

„Zvyšování mezd představuje jeden z důležitých faktorů pro budování dlouhodobé spokojenosti našich zaměstnanců, chceme jim touto cestou poděkovat a vyjádřit, že nám na nich velmi záleží. Tento náš přístup má pozitivní ohlas. Výrazně se zvyšuje počet kolegyň a kolegů, kteří u nás pracují dlouhou řadu let. Více než dekádu je u nás zaměstnáno 1 500 lidí, tedy zhruba každý pátý, a máme i tři stovky kolegyň a kolegů s více než dvacetiletou historií u Penny. Loni jsme také snížili fluktuaci o plných sedm procent. Těší nás, že tento pozitivní trend zaznamenáváme v době, kdy procházíme obdobím výrazného rozvoje naší sítě. Jen od roku 2018 jsme zvýšili počet zaměstnanců o více než desetinu,“ říká Radek Hovorka, jednatel Penny Česká republika. Ten zároveň velmi pozitivně hodnotí i celý proces vyjednávání o růstu mezd s odbory: „Jsou pro nás důležitým partnerem v sociálním dialogu, diskuse byly velmi konstruktivní a na dlouhodobé partnerské úrovni.“

Firma letos také navazuje na loňskou praxi, kdy vedoucím pracovníkům prodejen převedla čtvrtletní odměny do základní mzdy, což jim dalo větší jistotu a posílilo jejich loajalitu k firmě. V letošním roce tuto pozitivní změnu Penny nabídlo i zaměstnancům v logistice.

Penny se rozhodlo v letošním roce vylepšit i zaměstnanecké benefity. Navýšilo příspěvek na doplňkové penzijní spoření na 800 korun měsíčně, na 15 000 korun se zvýšily odměny za doporučení nových zaměstnanců na prodejnách. A i přes legislativní omezení společnost zachovává všechny ostatní benefity. K nim patří i investice do vzdělávání zaměstnanců. Novinkou jsou vzdělávací akademie pro manažery prodejen, které se mimo jiné zaměřují na budování pozitivní nálady na pracovišti.

Zjednodušuje se i přijímací proces pro nové zaměstnance s důrazem na plynulé zaškolení a pohodový vstup do zaměstnání. Na základě podnětů od pracovníků logistiky firma investovala do rekonstrukcí denních místností, šaten a sprch.