Spokojení lidé odvádějí skvělou práci. Duševní zdraví je základ úspěchu nejen v byznysu

Duševní zdraví se stává stále důležitějším tématem v moderním pracovním prostředí, zejména v rychlém světě startupů. Dlouhá pracovní doba, vysoká míra stresu a kultura práce, která je neustále v pohybu, se mohou podepsat na duševní pohodě zaměstnanců a vést k vyhoření, úzkostem a depresím. Pro firmy by mělo být klíčové upřednostňovat duševní zdraví zaměstnanců. Nejen proto, aby zlepšily jejich celkové rozpoložení, ale také proto, aby zvýšily produktivitu ve firmě, která přímo ovlivňuje kvalitu práce a tím i růst firmy samotné. 

Výzkumy ukazují, že problémy s duševním zdravím jsou na pracovišti stále častější. Podle studie Americké psychologické asociace téměř dvě třetiny Američanů uvádějí, že práce je pro ně významným zdrojem stresu. Studie společnosti Deloitte odhalila, že náklady na problémy spojené s duševním zdravím na pracovišti jsou značné, firmě se však mnohonásobně vrací. Dle průzkumu Mind dojde každý rok k návratnosti 5,30 libry (141 korun) za každou libru, kterou zaměstnavatel investuje do zdravotních a duševních potřeb svých zaměstnanců.

Startupy se často vyznačují rychlým tempem a konkurenčním pracovním prostředím. To sice může vést k zajímavým příležitostem, ale i ke značnému stresu a úzkostem v řadách zaměstnanců. Na druhé straně korporace mají tendenci mít strukturovanější a stabilnější pracovní prostředí, ale mohou mít také zbytečně komplikovanou hierarchii a vysokou míru byrokracie, což může u zaměstnanců vyvolávat úzkosti a pocit vyhoření. Ke všem aspektům by se mělo přistupovat individuálně a především aktivně. 

Psychologové v kanceláři

Estonský scaleup Pipedrive má pro své zaměstnance k dispozici pět interních osobních koučů, na něž se mohou kdykoli obrátit s celou řadou osobních i profesních záležitostí. Sféry, na které se kouči soustředí, zasahují do osobního rozvoje, komunikace, vztahů mezi zaměstnanci a zvládání pracovních procesů při práci z domova, týkají se stresu, úzkosti a vyhoření. Díky pravidelným sezením může Pipedrive lépe chápat potřeby svých zaměstnanců a nabízet jim možnosti, jak se s výzvami vypořádat, a v důsledku dlouhodobě podporovat férové prostředí pro všechny. Klíčová je komunikace, a to jak mezi kouči a zaměstnanci, tak v rámci všech týmů. 

„Přibližně 27 % zaměstnanců Pipedrive využilo v roce 2022 služeb osobního kouče, jedná se tedy o každého třetího zaměstnance. Mezi nejpopulárnější diskutovaná témata patří lepší práce s časem, osobní rozvoj a zvládání stresu na pracovišti,“ říká Filipa Ferreira, klinická psycholožka a osobní koučka firmy Pipedrive. 

Bez ohledu na velikost společnosti existuje celá řada způsobů, jak mohou firmy zlepšit své pracovní prostředí, aby se lépe zaměřily na pozitivní mentální stav svých zaměstnanců. Vedoucí pracovníci mohou poskytnout zdroje a podporu týmům, které se potýkají s problémy či nižší produktivitou práce, například skrze různé programy a dny duševního zdraví. Jedním z populárních benefitů v moderním startupovém prostředí je kombinace terapie a poradenství, které poskytují externí psychologové. 

Komunikace je klíčová

Vedle mentálního zdraví je neméně důležitá kultura otevřené komunikace, v níž se zaměstnanci cítí dobře, když se svými manažery a kolegy diskutují o svých problémech týkajících se duševního zdraví. Manažeři mohou absolvovat školení, aby dokázali rozpoznat příznaky vyhoření a v případě potřeby poskytli zaměstnancům adekvátní podporu. 

„S jedním z našich koučů spolupracuji již od svého nástupu do Pipedrive. Od malička bojuji s extrémní trémou při jakémkoli vystupování, i přestože je to jen v menší skupině lidí. Jako produktová manažerka jsem v takovéto situaci pořád, a proto mi můj kouč neustále pomáhá vystupování zvládat. Je skvělé, když můžete hovořit o svých starostech s někým, kdo má povědomí o prostředí, ve kterém fungujete. Naši kouči nám však pomáhají ve všech oblastech, tedy nejen na profesní úrovni, ale také na té osobní. Vnímám to jako skvělý benefit a ukázku toho, že nám v Pipedrive na lidech záleží,“ dodává Veronika Danielová, produktová manažerka Pipedrive.

Péče o duševní zdraví je v moderním pracovním prostředí nezbytná. Startupy a korporace by měly upřednostňovat duševní zdraví, aby podpořily pohodu svých zaměstnanců, zvýšily produktivitu a snížily míru fluktuace. Vytvořením přátelského pracovního prostředí, které si cení duševního zdraví, mohou společnosti vytvořit pozitivní dopad na své zaměstnance – a tím i na své podnikání.