Hlad po řemeslnících trvá, kdo je naopak méně žádaný?

Které profese jsou v současnosti mezi zaměstnavateli nejžádanější? O koho zájem mírně opadl? Jak se pohybuje u těch nejvyhledávanějších profesí výše odměny?

Nejen na tyto otázky hledal odpovědi průzkum portálu Práce.cz, který potvrdil, že zájem ze strany zaměstnavatelů neklesá u řemeslných pozic, ani u těch, kde je potřeba specializace. Extrémně schází zástupci technických oborů, u této pozice poptávka firem oproti loňsku dokonce o 5 % vzrostla. „Potřeba obsazení těchto míst je totiž stále vysoká. V případě profesí, jako je např. elektrikář nebo elektromechanik se na inzerát přihlásí průměrně jen 4 uchazeči. Zástupci těchto profesí se tak nemusí obávat, že by práci nesehnali, naopak si spíše mohou mezi nabídkami vybírat. Na těchto pozicích je na Prace.cz průměrně nabízena mzda v rozpětí od 35 do 47 tisíc korun měsíčně. Revizní technik si vydělá mezi 38 a 50 tisíci korunami, technolog výroby pak 43 a 56 tisíci Kč měsíčně,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

Větší zájem projevují uchazeči o práci řidiče, řidiče vysokozdvižného vozíku, číšníka/servírky, kurýra nebo prodejce po telefonu. O jedno místo se zajímá průměrně 10 až 20 lidí, u prodejů po telefonu pak dokonce 27 zájemců. Zatímco prodejci po telefonu je nabízena mzda průměrně od 37 do 62 tisíc korun, řidič vysokozdvižného vozíku si může vydělat v rozmezí 29 až 34 tisíc, číšník/servírka od 30 do 37 tisíc Kč, kurýr pak od 32 do 41 tisíc Kč.

Zaměstnanci chybí i ve zdravotnictví a sociálních službách

„Zaměstnavatelé stále bojují s nedostatkem personálu ve zdravotnictví a sociálních službách. Jako jedni z mála se snaží nové zaměstnance motivovat možností zkrácených úvazků. U sociálních pracovníků zůstala výše nabízených mezd stejná jako v předchozím období, tedy od 28 do 32 tisíc za měsíc. U některých zaměstnavatelů si mohou až o dva tisíce více vydělat zdravotní sestry. V inzerátech se nejčastěji objevují částky od 35 až do 44 tisíc za měsíc,“ říká Pavlíček.

Naopak klesá poptávka po operátorech výroby, potřeby náborářů už se v minulosti podařilo do jisté míry naplnit. Zde můžeme sledovat meziroční pokles v počtu obsazovaných pozic dokonce o 27 %. Menší zájem zaměstnavatelů je také o recepční (meziroční pokles nabízeních pozic o 19 %) či pozice bankovních specialistů (20 %). U obou profesí vstupuje totiž do hry stále více automatizace a chytré technologie, u bank navíc i masivní snižování počtu kamenných poboček. S tím souvisí také pokles u pozic pracovník na přepážce (pokles 12 %), fakturant/fakturantka (pokles 18 %) či disponent (pokles 20 %).